Top 5 locuri de vizitat în Santorini
Priveliștile de pe vârful stâncilor ce îți vor tăia respirația, bisericile văruite în alb, cu strălucitoare cupole albastre și comorile rămase de la civilizațiile dispărute sunt doar câteva dintre motivele care fac ca insula Santorini să fie mereu prezentă în cele mai prestigioase topuri. Numit oficial Thira, însoritul Santorini este, fără îndoială, cea mai iubită insulă din grupul Cicladelor, aflate în sud-estul Greciei, în apele Mării Egee.
Santorini este locul în care a avut loc cea mai mare erupție vulcanică din istoria omenirii. Explozia a avut darul de a crea dintr-o singură insulă un întreg arhipelag. În același moment s-a creat și cea mai mare atracție a locației: caldera insulei. În plus, vizitatorii pot vizita artefactele minoice și ruinele îngropate de erupția antică. Cunoscut pentru vinurile albe seci, plajele pitorești și viața de noapte, Santorini este o destinație populară pentru vizitatorii care doresc să se relaxeze. Iată ce să faci și ce să vizitezi în Santorini:
1. Oia
Renumit pentru apusurile superbe, Oia este ceva mai puțin agitat decât capitala dar, totodată, o atracție pentru turiștii care vizitează Santorini. Satul este situat în vârful unei stânci impresionante, fiind reprezentat de căsuțe încântătoare, străduțe înguste, biserici cu cupole albastre și verande însorite. Fiind unul dintre cele mai frumoase sate de pe insulă, Oia a fost pe vremuri în proprietatea unui negustor care făcea tranzacții cu țările din jurul Mării Mediterane, între anii 1800 și 1900. Deși o parte a satului a fost distrusă de cutremurul din 1956, resturi ale trecutului său maritim încă există. Eleganta casă a căpitanului este poziționată perfect și oferă o priveliște superbă asupra calderei.
2. Fira
Capitala insulei Santorini, Fira, este una dintre cele mai spectaculoase locații ale acesteia. Cocoțate pe marginea calderei, clădirile albe, construite din blocuri asemănătoare zahărului cubic, oferă priveliști incredibile asupra Mării Egee și împrejurimilor. Aceste panorame sunt și mai speciale în momentul în care soarele apune și întregul oraș este scăldat într-o lumină aurie magnifică. Străzile din Fira sunt pline de tot felul de magazine, restaurante, cafenele, baruri și cluburi de noapte și sunt foarte aglomerate în sezon. Vizitatorii care vin de pe mare pot ajunge în oraș urcând scările în zig-zag. Cei mai puțin aventuroși pot opta pentru urcatul cu telecabina.
3. Nea Kameni
Marea explozie a vulcanului din Santorini a avut loc acum circa 3.700 de ani, aruncând în aer partea superioară a insulei. Apa a umplut rapid caldera formând o lagună imensă care este atât de adâncă încât chiar și cel mai mare vas de croazieră își poate lăsa ancora în apele sale. În centrul calderei se află două insule vulcanice: Nea Kameni și Palea Kameni (Noua și Vechea Kameni). Nea Kameni este vizitată de nenumărate ambarcațiuni cu turiști, pe parcursul sezonului estival. Vizitatorii se cațără pentru a ajunge în vârf, unde se află craterul vulcanului.
4. Plaja Kamari
Cea mai mare și cea mai populară plajă din Santorini este situată lângă satul cu același nume. Satul și plaja au primit numele de la un arc mic prins în stânci la capătul sudic al plajei care este un monument în cinstea zeului Poseidon. Această plajă cu nisip negru este cea mai căutată de pe insulă. Este împânzită de hoteluri, baruri și cluburi de noapte. Pe lângă statul la plajă, scuba diving-ul este și el o activitate îndrăgită.
5. Thera antică
Situată pe stânci înalte care dau către mare între plajele Kamari și Perissa, Thera antică expune ruine descoperite în anii 1900. Mormintele antice, monumentele, rămășitele caselor, bisericile și fortificațiile reprezintă o gamă largă și reprezentativă pentru perioada post-minoniană. Remarcabile sunt băile romane, structurile elene din secolul al 4-lea și altarul în cinstea lui Apollo, care este împodobit cu desene din secolul al 8-lea. Vizitatorii se pot cățăra până la sit chiar de pe plajă sau pot urca cu autobuzul, cu taxiul sau cu mașina personală pentru a ajunge la ruine.
Sursa: www.tuktuk.ro