Tatiana Balaban: Luxul este lucrul de care nimeni nu are nevoie, dar pe care toți îl doresc
Tatiana Balaban este consultant și avocat al valorilor și al integrității brandurilor de lux, dacă ar fi să cităm una din multiplele descrieri din prezentarea acesteia. În esență, Tatiana e un om al pasiunilor, care a avut ambiția de a profesa într-un domeniu nou în țara noastră, dar care câștigă o cotă din ce în ce mai importantă. Pentru a dezvolta industria luxului din România, avem nevoie de inovație și oameni implicați, capabili să înțeleagă fenomenul și să se implice activ în evoluția acestuia. Rezultatele nu vor întârzia să apară și, peste ani, poate vom avea ocazia să discutăm din nou cu Tatiana despre poziția strategică pe care țara noastră o are pe harta globală a luxului.
Interviu realizat pentru revista THE GRAND AVENUE JW Marriott
În țara noastră, foarte multe servicii și produse poartă titulatura „de lux”, acest termen fiind folosit ușor nepotrivit în majoritatea cazurilor. Cum sună definiția internațională a luxului și care sunt categoriile care îl preced?
Din punctul meu de vedere, luxul este o contopire a părții psihologice și emoționale ale unui individ care contribuie la îndeplinirea unui vis, a unei fantezii. Prin urmare, luxul este un plus în viața consumatorilor care, însă, le oferă o doză mai mare de satisfacție și confort, pentru a sublinia statutul acestora. Luxul nu este o secțiune, luxul este o întreagă industrie ce acoperă orice domeniu de activitate. Luxul este, în sine, un fenomen ce poate fi regăsit în tot ceea ce consumăm sau întreprindem.
Coco Chanel spunea că „luxul este o necesitate care se termină atunci când necesitatea se termină”. De fapt, luxul este ceea ce nimeni nu are nevoie, dar toți își doresc. Și cred că suntem cu toții de acord că luxul nu este consumat datorită funcției sale indispensabile, ci datorită funcției sale emoționale. Paradoxul este că, deși costă cel mai mult, ne trebuie cel mai puțin.
În ceea ce privește titulatura „de lux”, atât de des menționată în România, sunt convinsă că este o consecință a influenței țărilor dezvoltate din Vest. O influență care poate fi considerată pozitivă, dacă luăm în considerare „aspirația” de a crea și a oferi produse sau servicii de cea mai bună calitate.
Toate mărcile din industria de lux au o identitate de brand foarte bine conturată, de la care nu se abat vreodată. Este această construcție de marketing foarte elaborată o rețetă garantată a succesului?
Luând în considerare faptul că luxul are foarte multă legatură cu o viziune creativă, înțelegem că luxul este o industrie care transmite valori, o cultură și o identitate. Identitatea familiei, identitatea fondatorului, identitatea mărcii sau chiar a țării de origine.
La bază, luxul este un fenomen european care a luat naștere, în principal, în Franța și în Italia. Și, deși Franța are mai mult de a face cu “art de vivre”, iar Italia transmite o referință mai mult hedonistă “la dolce vita”, ambele au avut o puternică influență asupra întregii industrii de-a lungul timpului.
Consider că o identitate bine conturată reprezintă mai mult decât o simplă strategie de marketing, aceasta descrie ADN-ul și fundamentul construcției unui brand. Dovadă fiind faptul că, astăzi, suntem atrași de „nume” francize sau italiene care au luat naștere cu zeci sau chiar sute de ani în urmă, mărci care pot fi găsite chiar în galeria The Grand Avenue.
Pentru întregul interviu, accesați pagina: grandavenue.ro