shopping-bag Cosul de cumparaturi (0)
Item-uri: 0
Subtotal : 0,00 lei
Vedeti Cosul Verifica
KEYNOTE

Batalia gigantilor: Louis Vuitton vs. Gucci

Doua dintre cele mai importante nume din industria luxului la nivel mondial au strategii de brand diferite. Intrebarea este: cine va triumfa?

Directorul executiv al Gucci, Marco Bizzarri, a anuntat recent ca Gucci isi propune sa obtina venituri in valoare de 10 miliarde de euro in viitorul apropiat. In 2017, marca a atins un maxim de 6.2 miliarde de euro, cu o rata de crestere de 42% fata de anul precedent. Competitorul principal al brandului este Louis Vuitton, detinut de grupul de lux LVMH. Este o batalie a gigantilor, care concureaza in mod constant, cu abordari complet diferite in ceea ce priveste brand managementul.

Strategia brandului Louis Vuitton se bazează pe:

  • Management pe termen lung. Yves Carcelle a gestionat cu succes brandul pe o perioada de peste 20 de ani. Michael Burke, care s-a alaturat companiei dupa ce a parasit Bulgari, a fost numit CEO la Vuitton in 2012 si este unul dintre cei mai apropiati directori ai lui Bernard Arnault, fondatorul LVMH.
  • Abordarea de tip multi-designer. Fiecare categorie de produse are un director de creatie: Nicolas Guesquiere pentru colectiile dedicate femeilor, Virgil Abloh pentru barbati si Francesca Amfitheatrof pentru ceasuri si bijuterii. Aceasta abordare ajuta la dezvoltarea unei viziuni proaspete asupra brandului si a unei imagini mozaic a brandului care imbunatateste povestirea.
  • Nu ofera discounturi
  • Nu exista outleturi ale brandului
  • Fondat in 1854, brandul Louis Vuitton are aproximativ 10.000 de angajati la nivel global
  • Ambele colectii cruise dedicate femeilor realizate de Guesquiere si prezentate la Foundation Might la Saint Paul de Vence au fost inspirate din stilul de viata de pe Riviera Franceza, iar colectia de barbati cu care si-a facut debutul Virgil Abloh in gradina din Palais Royal a fost inspirata de lumina, stralucire, Joie de Vivre si o atitudine contemporana. Colorate, dar sofisticate, ambele colectii au dezvoltat o abordare puternica asupra modei si luxului, acordand o mare atentie detaliilor, paletei de culori si formelor, dar si unei legaturi cu cele mai cool tendinte ale momentului.
  • Brandul pe primul loc

Gucci, pe de alta parte, se distinge prin:

  • Directie creativa monolitica. In urma plecarii fortate a lui Tom Ford, atat Frida Giannini, cat si succesorul ei Alessandro Michele au preluat controlul asupra tuturor categoriilor de produse dezvoltate de marca si le-au dat amprenta puternica si distinctiva, pornind de la zero, cu dezvoltarea propriei marci personale.
  • Activitatea lui Mark Lee la Gucci a durat 4 ani (intre anii 2004-2008) si a fost considerata de WWD “unul dintre cei mai admirati directori din industrie – care a crescut veniturile Gucci cu 46% in timpul mandatului sau de patru ani. Patrizio Di Marco (care apoi s-a casatorit cu directorul de brand Frida Giannini) a ramas pana in 2014, dupa care Marco Bizzarri s-a alaturat marcii in 2014. Intr-un interviu acordat ziarului italian Corriere della Sera, el a spus ca “un CEO trebuie sa isi paraseasca postul după 5-6 ani, in caz contrar risca sa fie coplesit de satisfactia de sine”.
  • Infiintata in 1921, compania are aproximativ 11.500 de angajati
  • Cea mai recenta colectie cruise a reprezentat o viziune foarte intunecata a marcii, inclusiv o emisiune pe timp de noapte in Arles intr-un cimitir vechi plin de simboluri ezoterice afisate pe produse. Atitudinea lui Alessandro Michele pentru lumea intunecata si pentru moarte a fost in mod clar reprezentata la acest eveniment marcat de clopote bisericesti.

Evolutia foarte interesanta a acestor doua branduri este in mod clar influentata de propria conducere, presedintii grupurilor LVMH si Kering. Cu viziuni diferite asupra afacerilor si abordari personale ale vietii, Bernard Arnault si Francois-Henry Pinault conduc competitia ca lideri de necontestat.

De la sosirea lui Alessandro Michele ca director de creatie la Gucci, brandurile au abordat o directie de imagine foarte diferita.

Se pare ca Michele continua sa fie condus de inspiratie si obsesie ezoterica pentru viata de apoi cu o dimensiune paralela locuita de creaturi ciudate si de simbolurile Francmasoneriei. O lume in care modelele se plimba cu propriul lor cap taiat sub brat si unde animalele ezoterice traiesc o viata foarte neobisnuita.

Se pare ca Michele se comporta asemenea unui inger cazut, in permanent conflict cu pacea si lumina.

Pe de alta parte, Virgil Abloh (Louis Vuitton) a dezvoltat opusul pentru prima sa colectie pentru barbati. Un podium in culorile curcubeului creat in gradina din Palais Royal, soare, culori deschise si mult alb. O prezentare de moda emotionanta, care a marcat si drumul catre succes al unui afro-american din Rockford, Illinois. Paradisul pe pamant. Obsedat de viata traita in mod placut, inconjurat de lumina.

Sursa: www.luxurysociety.com

Lasa un raspuns

twelve + 19 =