shopping-bag Cosul de cumparaturi (0)
Item-uri: 0
Subtotal : 0,00 lei
Vedeti Cosul Verifica
KEYNOTE

Luxul de-a lungul secolelor

Pe parcursul secolelor, perceptia despre lux a evoluat. Prin urmare, luxul a permis oamenilor sa depaseasca nevoile lor primare, sa aspire la placerea bunurilor materiale de dragul unui statut social. Prin urmare, luxul a fost recunoscut ca o necesitate sociala care permite mentinerea unui vis. De-a lungul timpului, luxul a devenit un simbol de realizare sociaa si o afirmare a semnelor ostentative.

Conceptul de lux se intoarce la originile naturii umane, atunci cand oamenii colectionau obiecte mai valoroase şi rafinate pentru scopuri diferite. Actiunea in sine a fost descoperita odata cu primele sapaturi arheologice, atunci cand cercetatorii au descoperit in morminte, pe langa ramasite umane şi bijuterii sau alte simboluri pretioase. Rudele au vrut sa le dea celor morti toate cele necesare pentru viata de apoi. Acest lucru leaga conceptul de lux cu religia, cu deitatea. Mai mult de atat, oamenii obisnuiau sa aduca cu ei la sanctuar aur, bijuterii sau alte obiecte pretioase ca şi cadouri pentru zei, tinand sa-si mentioneze numele astfel incat altii sa vada bogatia lor.

Cu toate acestea, notiunea de lux şi asocierea sa cu aspectul fizic si frumusetea a devenit mai proeminenta in timpul civilizatiei egiptene anticem, atunci cand hainele si accesoriile, coroanele si bijuteriile realizate din materiale fine de aur au devenit de mare importanta. Femeile din aceasta perioada au inceput sa acorde mai multa atenţte la bijuterii si modul in care se imbracau favorizeaza mai precis perceptia despre lux. Apoi contributia “Epocii Luminilor” la revolutia Franceza si Americana, a avut un impact pozitiv asupra luxului, atat din punct de vedere economic, cat si psihologic. Aceasta a fost perioada de dezvoltare culturala a intregului continent European. Era perioada schimburilor de inventii si descoperiri intre Est si Vest. Tot acum este si momentul in care societatea defineste pentru prima data ceea ce este luxul. Mai mult decat atat, numai nobilimea si familiile regale puteau beneficia de valoarea si confortul dat de acesta. Expunerea luxului le permitea lor sa isi arate puterea si avutia. Pentru clasa superioara, luxul era un element comun si natural, cum ar fi: apartenenta la o familie dintr-o anumita clasa sociala atrage dupa ea un stil specific de viata. Produsele se faceau in cantitati mici, deseori pe baza de comanda si dedicate unei clientele elitiste. Restul populatiei putea doar visa la dormitoare sofisticate, vesela fina sau la tesaturi aurite.

Cu inceputul secolului 20, luxul a incetat sa ma fie impartit in doua lumi separate. A inceput sa fie mult mai adaptibil si unii oameni chiar “indrazneau” sa se gandeasca la el. O data cu schimbarea societatii, s-au schimbat si mentalitatile. Prin furnizarea de produse de lux familiilor nobile, unii artizani si manufacturieri au pus bazele unor afaceri proprii, care de-a lungul timpului au devenit adevarate branduri de lux. Ei s-au specializat in moda, bijuterii, marochinarie, vinuri si spirtoase, numindu-si conceptul dupa propriul lor nume si mostenind traditie si istorie.

In mare parte, dupa 1980 s-a nascut o noua societate. Democratizarea si globalizarea au fost doi factori foarte importanti in manifestarea luxului. Acestia s-au lovit de stratificarea sociala si au inlesnit accesul la schimbul si transmiterea informatiei, technicilor, emotiilor si a dorintelor. Mai mult de atat, puterea de consum a crescut, insemnand disponibilitate de bani si timp, ambele indispensabile luxului. Barbatii si femeile au inceput sa se casatoreasca mult mai tarziu, alegand sa investeasca mai mult in ei insisi. Consumatorii erau mult mai eleganti si mai educati decat cei din generatiile anterioare, dand dovada de mult mai mult bun gust. Era perioada in care luxul a devenit o adevarata industrie si a inceput sa apara in toate domeniile specializate, in special in Franta.

Acum, avand in vedere ca suntem in secolul 21, luxul a devenit atat de vast incat toata lumea doreste sa fie in nisa lui. Grupurile mari de investitii au observat un potential mare in piata de lux si au preluat unele companii de la vechii fondatori sau succesori nepriceputi. Au transformat vechile afaceri in adevarate branduri de lux omogenizand aproape tot. Au angajat personal specializat pentru a transforma micile procese de creatie in afaceri gigantice cu potential economic mare. Principalul scop a fost acela de a face luxul foarte accesibil prin crearea mai multor sectoare. Strategia grupurilor de investitii a fost de a introduce produse la un pret diminuat, pe care sa si le permita majoritatea. De exemplu, firmele de cosmetice si de parfumuri s-au dovedit a fi un lux accesibil, oferind consumatorilor un bilet simbolic de intrare in lumea luxului adevarat. Oferindu-le consumatorilor oportunitatea de a procura obiecte ce fac parte din industria luxului, le dau un impuls sa-si doreasca mai mult.

Din cauza faptului ca numarul productiei a inceput sa creasca, doar cateva branduri mai practica astazi productia artizanala. Ce a facut luxul sa evolueze? Acesta a investit foarte mult in sponsorizare si publicitate. Cu alte cuvinte, luxul a devenit mai accesibil si a avut avantaje, cum ar fi notorietatea brandului si majorarea de capital. Pe de alta parte, a aparut problema de reducere a costurilor şi de externalizare, determinand astfel, pierderea “stralucirii” unor branduri in termeni de calitate si de productie. Jurnalista Dana Thomas a afirmat in 2007, in cartea sa “Deluxe: cum luxul si-a pierdut din strălucire”: “industria de lux… si-a sacrificat integritatea, si-a subminat produsele, a innegrit istoria si si-a legat la ochi consumatorii”. Ea, de asemenea, a mentionat ca “Magnatii au indepartat tot ceea ce facea luxul special cu scopul de a-l face mai accesibil”.

In ciuda acestor schimbari, strategia de marketing a magnatilor a functionat. Luand in considerare numarul crescut de milionari, industria luxului a inregistrat profituri remarcabile de-a lungul timpului si urmeaza sa o faca si in viitor. In prezent, luxul este disponibil oriunde, oricand si oricui, iar expansiunea continua in tarile importante si de pe alte continente. Intr-adevar, aceasta reprezinta o piata cu mare potential, mai ales acum de cand consumatorii asociaza luxul cu emotiile si aspecte psihologice. Luxul influenteaza personalitatea oamenilor, modul de a se imbraca si interactiona. Mai mult decat atat, piata de lux modern se bazeaza pe un consum individualist, motivat de necesitatea pentru dorinta si experienta.

Extras din THE LUXURY BOOK

Lasa un raspuns

one × 4 =