shopping-bag Cosul de cumparaturi (0)
Item-uri: 0
Subtotal : 0,00 lei
Vedeti Cosul Verifica
KEYNOTE

Cristina Balan, fondatoarea ELYSEE, despre arta de a vinde parfumuri de nisa

Cristina Balan, fondatoarea retelei ELYSEE, pe care o detine impreuna cu sotul sau, a investit in pasiunea sa nu doar bani, ci si timp pentru cursuri de specializare la Londra si Grasse, denumita drept “capitala internationala a parfumurilor”.

In continuare, Cristina ne dezvaluie aspecte interesante din culisele lumii pline de eleganta a parfumeriilor de nisa, provocarile pe care le-a intampinat pe piata din Romania, ce reprezinta pentru ea o experienta de lux si multe altele.

Pentru inceput, te rog sa ne spui cate ceva despre tine si despre cum a inceput povestea companiei. Ce anume te-a inspirat sa pornesti aceasta afacere?

Povestea mea de dragoste cu parfumurile este mult mai veche, dateaza din copilarie. Inca de pe atunci traiam foarte mult prin miros, eram tot timpul in cautare de parfumuri altfel, de experiente olfactive unice. Insa povestea companiei a inceput acum 10 ani si mai bine cand, stand in biroul meu si facand schite tehnice pentru un alt business al meu – echipamente pentru hyper si super market-uri – am scris, intr-o doara, intr-un moment de relaxare, mai mult in joaca, unei case de parfumerie de nisa care mi-a raspuns in aceeasi zi, invitandu-ma la Londra si care mi-a acordat incredere prin semnarea unui contract de distributie pe trei tari, in contextul in care nu aveam niciun magazin, nici experienta in acest domeniu, doar pasiunea mea pentru parfumerie si experienta in management – insa in domenii cu totul diferite. Si de aici… povestea ELYSEE care acum acopera trei tari si doua segmente de business distincte: retail – magazinele ELYSEE si distributie – lucram cu retele importante internationale si locale de beauty.

Cum a evoluat modelul tau de business pe masura ce a inceput sa se dezvolte compania?

Compania a fost creata pentru distributie de produse de beauty exclusiviste, insa, neavand infrastructura unde sa putem distribui aceste branduri, a trebuit sa deschidem magazinele noastre, pentru a crea un standard ridicat de retail, asa cum impuneau aceste branduri exclusiviste. Pe masura ce compania s-a dezvoltat, ramura de distributie a fost posibila, iar acum este segmentul principal din cifra noastra de afaceri. Si companiile cu care lucram si-au schimbat profilul, multe au demarat pe piata ca fiind foarte nisate, insa acum vor sa acopere un segment mai mare de piata, de aceea doresc sa fie prezente in mai multe puncte de vanzare si acesta este rolul nostru, sa educam consumatorul si sa gasim segmentele de piata potrivite pentru categoria noastra de produse. Piata este inca in formare, dar este una dintre cele mai dezvoltate, daca nu chiar cea mai dezvoltata din punct de vedere al brandurilor prezente aici, dar si al calitatii retailului din Europa Centrala si de Est, ceea ce este un lucru bun pentru noi ca distribuitori, dar si pentru clientii nostri, care gasesc in tara o oferta foarte ampla de produse exclusiviste.

Care a fost cea mai mare provocare pe care ai intampinat-o pe piata din Romania, avand in vedere produsele de nisa ale companiei?

Provocarea cea mai mare a fost sa dezvoltam reteaua de distributie; in alte tari mentalitatea este mult mai deschisa de a lucra cu un distribuitor care are putere de stocare, de livrare, si nu direct cu furnizorul; aici fiecare magazinas doreste sa lucreze direct cu furnizorul extern, ceea ce nu este posibil, iar acest lucru a fost inteles foarte greu. Dar acum lucrurile sunt mult mai clare, din fericire. A luat ceva timp, dar a meritat.

Ce sfaturi i-ai da unui tanar antreprenor care isi doreste sa inceapa o afacere in industria luxului?

Sa invete de la cei mai mari decat el, sa nu ia neparat lumea in piept, sa se uite in jurul lui la inceput, sa –si caute un sprijin pentru “vremuri grele”, sa nu lase orgoliul sa primeze in afaceri, ci sa-si construiasca o strategie de business bazata pe solutii de back up si sa aiba o viziune pe termen lung.

Exista un antreprenor care te-a marcat in drumul tau catre succesul profesional?

Da, exista, iar acesta este un partener de afaceri care a facut sa fie posibil startul meu pe linia de anteprenoriat acum 15 ani si de la care am invatat enorm.

Ce reprezinta pentru tine o experienta de lux?

Pentru mine o experienta de lux este una opusa shopping-ului online; ma relaxeaza sa merg intr-un magazin unde sa fiu bine primita, sa nu fiu grabita, sa am timp sa savurez o cafea, un parfum sau un tablou de arta. Sa evadez din cotidian, aceasta este o experienta de lux pentru mine; clientul ELYSEE este un client cosmopolit, iar acest lucru reprezinta o provocare din ce in ce in ce mai mare pentru noi, la fel ca si reinventarea. Apreciez oamenii, respectiv companiile, care stiu sa se reinventeze si pentru care orice obstacol reprezinta o provocare, un motiv in plus de dezvoltare personala sau profesionala.

Lasa un raspuns

nineteen + twenty =