10 lucruri pe care trebuie sa le stii despre brandul Rolex
Istoria casei orologere este cu siguranta legata de spiritul vizionar al lui Hans Wilsdorf, fondatorul Rolex. In 1905, la varsta de doar 24 de ani, Hans Wilsdorf a fondat o companie in Londra, specializata in distributia de ceasuri. In timp, acesta visa la crearea propriului ceas la incheietura mainii. Era o vreme in care ceasurile de mana nu erau foarte precise, insa Hans a prevazut ca acestea ar putea deveni obiecte elegante si de incredere. Pentru a convinge publicul de fiabilitatea ceasurile sale, Wilsdorf le-a echipat cu miscari mici, foarte precise, fabricate de o companie orologera elvetiana din Bienne.
In continuare, specialistii Boutique Watches va prezinta 10 lucruri pe care orice pasionat de ceasuri de lux trebuie sa le stie despre brandul Rolex:
1. Rolex foloseste un otel inoxidabil costisitor si greu de manipulat. Incepand cu anul 2003, casa orologera elvetiana foloseste 904L, un tip de otel pe care putine alte branduri le utilizeaza in fabricarea ceasurilor lor. Acesta este rezistent la coreziuni si este mai dur decat celelalte tipuri de aliaje, insa cel mai important este ca poate fi lustruit incredibil de bine daca este lucrat intr-un mod corespunzator. Primul ceas din otelul de tip 904L a fost lansat in 1988, odata cu cateva versiuni ale modelului Sea-Dweller.
2. Rolex are propriile laboratoare de stiinta. Acestea reprezinta un departament intern de dezvoltare si cercetare, dedicat descoperirii celor mai inovative tehnici de fabricatie de catre oameni de stiinta de inalta calificare. Cele mai importante sunt laboratorul de chimie – care cerceteaza uleiurile si lubrifiantii folositi in timpul procesului de fabricatie si camera de test – in care ceasurile sunt supuse uzurii simulate pentru a certifica rezistenta.
3. Rolex are turnatorie proprie. In timp ce colaboreaza cu diversi furnizori pentru otel, Rolex produce aurul si platina in-house. Utilajele din propriul atelier permit amestecarea metalelor ce se transforma ulterior in aur galben, alb sau roz de 18 carate, Rolex fiind singura companie orologera detinatoare de o turnatorie personalizata.
4. Ceasurile sunt individual testate in rezervoare sub presiune cu apa. In prima etapa, toate ceasurile Rolex sunt testate la presiunea cu aerul, apoi modele precum Submariner si Deepsea certifica rezistenta la apa prin cele mai complexe metode. Acestea sunt plasate in rezervoare de mari dimensiuni umplute cu apa, iar dupa ce sunt scoase, sunt supuse unui procedeu de incalzire. Se verifica formarea condensului prin plasarea picaturilor reci pe cadran, apoi sunt scanate cu un senzor optic. Intregul proces dureaza nu mai putin de o ora, la o presiune echivalenta cu 12.000 de metri adancime.
5. Rolex colaboreaza cu o armata de gemologi. Rolul acestora este de a cumpara si testa prin raze X autenticitatea pietrelor pretioase precum diamantele, rubinele, smaraldele ce prezinta decorul fiecarui ceas. Pentru a asigura calitatea absoluta, fiecare lot de pietre este selectionat si verificat manual, iar setarile personalizate sunt facute de catre bijutieri traditionali.
6. Mecanismele sunt asamblate si testate manual. In ciuda zvonurilor, toate cesurile Rolex sunt verificate, re-verificate si apoi verificate din nou – manual. Intr-adevar, Rolex detine cele mai sofisticate masinarii care ar putea permite asamblarea rapida a tuturor mecanismelor din interiorul unui ceas. Insa aceastea sunt utilizate doar in momentul finisarii prin presiune, pentru a asigura o calitate ce nu poate fi dovedita de puterea umana.
7. Fabricarea unui ceas Rolex dureaza un an. Intregul proces de fabricatie necesita destul de mult timp deoarece toate materialele sunt concepute in-house. Mai mult decat atat, dupa ce toate piesele sunt finalizate, acestea sunt asamblate manual si testate individual, iar procesul de asigurare a calitatii este destul de intens. Desigur, casa orologera ar putea accelera procesul, insa Rolex isi doreste sa conceapa o revolutie si nu neaparat o evolutie din fiecare model de ceas.
8. Rolex are un sistem de securitate bine pus la punct. Rolex are o serie de controale de securitate extrem de meticuloase si un seif situat la cateva etaje subterane. Toti angajatii prezinta o insigna de securitate, iar intrarea in fiecare departament se face pe baza scanarii amprentelor si a ochilor. Mai mult decat atat, fiecare element al ceasurilor Rolex are o serie unica inregistrata, iar transportul dintr-o locatie in alta se face in camioane nemarcate, extrem de discrete si cel mai probabil blindate.
9. Tehnologia este punctul forte a case orologere. Filosofia companiei Rolex este una extrem de pragmatica si anume aceea de a delimita atributiile umane de cele tehnologice. Epicentrul automatizarii este camera de alimentare Rolex unde coloane masive robotice stocheaza piesele sau chiar ceasurile. Ceea ce trebuie sa fac un ceasornicar este sa plaseze comanda printr-un sistem automatizat, iar piesele sunt livrate in aproximativ 6-8 minute. Acest procedeu este extrem de util in special in sarcinile repetitive sau detaliate care necesita coerenta.
10. Rolex produce aproape totul in-house. Precum o companie integrata vertical, Rolex este un producator care investeste in procese si tehnici bine organizate. Aurul, bratarile, cadranele, ramele, miscarile – toate sunt produse in fabrica Rolex cu o calitate si eficienta incredibila. Singurul lucru pentru care acesta apeleaza la producatori externi sunt safirele sintetice, insa cu siguranta este un procedeu de scurta durata. Acest lucru ii permite companiei sa fie complet independenta, cu propriile instrumente si tehnici ce nu pot fi replicate chiar daca s-ar folosi o copie a utilajelor.
***
Boutique Watches este un concept ce are ca obiect de activitate comercializarea ceasurilor de lux detinute anterior prin procedee de vanzare si cumparare. Cu o istorie de tranzactionare lunga si profesionisti cu experienta, Boutique Watches are o serie de cunostinte pe o gama larga de branduri de ceasuri de lux printre care se numara: Rolex, Cartier, IWC Schaffhausen, Richard Mille, Audemars Piguet, Bretiling, Patek Philippe, Omega si altele. Mai mult decat atat, magazinul vine in intampinarea clientilor cu servicii de amanet ce desfasoara activitati de creditare cu titlu profesional, in conditii de maxima siguranta.
Contact Boutique Watches:
www.boutiquewatches.ro
Calea Dorobantilor nr. 157, Bucuresti
0748 776 655