Brandurile de lux: Inovatia nu reprezinta un lux, ci o necesitate
In editia din acest an a studiului State of Luxury 2017: The Insider View Report, sponsorizat de catre Luxury Daily impreuna cu Unity Marketing, cele peste 600 de persoane intervievate care activeaza in industria luxului au identificat nevoia de inovatie a brandurilor de lux drept prioritara in afaceri pentru anul 2017.
Din cauza pietei de consum in rapida schimbare si a modului in care evolueaza conceptul de “lux”, s-a ajuns la un consens in industrie si anume ca inovatia cu produse noi, servicii noi, noi strategii de marketing si noi modalitati de a atrage si interactiona cu clientii cu venituri mari este esentiala. Dar mai putin clar din sondaj este modul in care brandurile de lux vor executa aceste schimbari impotriva acestei nevoi.
Luxul de ieri nu este neaparat acelasi ca cel de azi sau maine
Brandurile de lux cu un istoric de activitate de un secol sau chiar mai mult intorc spatele atunci cand vine vorba despre inovatie, considerand ca astfel de schimbari le ameninta valorile.
Cu toate acestea, lumea se afla intr-o continua schimbare, mai rapida ca oricand, iar strategiile care au facut brandurile de lux valoroase in trecut pot sa nu mai functioneze la fel de bine si in viitor.
In cultura americana, cea mai mare piata de lux din lume la ora actuala, precum si in alte tari occidentale, valorile si ideile traditionale care au definit notiunea de “lux” – aspiratia, statutul, exclusivitatea, averea – au dobandit conotatii negative, asa cum a declarat unul dintre membrii intervievati: “Noul concept nu mai presupune etalarea ostentativa a luxului”.
Alte valori si servicii pe care brandurile de lux le-au oferit de-a lungul timpului – calitatea, stilul, manopera, designul – sunt din ce in ce mai mult usor de dobandit de la branduri premium si high-street.
Acest lucru a creat o criza a identitatii pentru brandurile care concureaza pe piata de lux, acestea fiind nevoite sa gaseasca noi idei relevante pentru a defini conceptul de “lux”, nu doar sa-l foloseasca drept eticheta, ci sa-i ofere o definitie reala.
In timp ce impactul Internetului este adesea mentionat ca fiind cauza principala a problemei, cum a declarat un vanzator de bunuri de lux: “Tehnologia si accesul la Internet continua sa redefineasca luxul”, acesta reprezinta mai degraba un simptom al problemei, nu cauza principala.